Koronaohjeita

Päivitys 29.7.2022: Etelä-Karjalan koronatilanne on suhteellisen rauhallinen. Pidetään edelleen huolta käsi- ja yskimishygieniasta. Maskia voi käyttää oman harkinnan mukaan. Osallistutaan seuran toimintaan vain terveenä. Näin ollen alla olevat ohjeistukset eivät toistaiseksi ole kaikilta osin enää voimassa.

Kuluvana toimintakautena on tärkeää pitää huolta hyvästä hygieniasta ja noudattaa näitä yhteisiä ohjeistuksia, jotta voimme jokainen luoda itsellemme ja muille seuramme jäsenille turvallisen tavan harrastaa, liikkua ja nauttia liikunnan riemusta!

Seuraamme Imatran Liikuntaseurassa kaiken aikaa koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-tartuntatautiepidemian jatkuvasti muuttuvaa tilannetta. Koko yhteisömme terveys ja turvallisuus ovat meille sydämen asia. ILse noudattaa eri tahojen (THL, AVI, Suomen hallitus, Voimisteluliitto, Imatran kaupunki ym.) määräyksiä ja ohjeistusta koronavirustilanteesta. Päivitämme ajankohtaisimman tiedon aina tälle sivustolle.

Käyttäytymistä seuratoiminnassa rajoitetaan totuttuun verrattuna runsaasti. Kaikkien seuran toimintaan osallistuvien tulee noudattaa annettuja ohjeita turvallisuuden varmistamiseksi.

Saleihin on suunniteltu aikataulutus, jonka mukaan harjoittelu toteutetaan ryhmiä sekoittamatta. Toisten ryhmien kanssa pyritään välttämään lähikontaktia. Sisään- ja ulosmenot saleihin tehdään ohjaajajohtoisesti kaikilla liikuntapaikoilla. Seurassa noudatamme aina voimassaolevia kokoontumisrajoituksia ja huolehdimme, että harjoituksissa maksimihenkilömäärä ei ylity. Lasten ja nuorten harrasteryhmissä on pääsääntöisesti aina kaksi ohjaajaa paikalla.

Ohjeet käydään läpi valmentajien ja ohjaajien toimesta ryhmien kanssa kauden alussa ja aina, kun niihin tulee päivityksiä. Lisäksi toivomme huoltajien käyvän läpi ohjeet yhdessä lasten kanssa myös kotona. Alaikäiset saavat osallistua lähiharjoituksiin vain, jos heidän vanhempansa on antanut siihen luvan. 

Jokainen perhe tai jäsen tekee itse päätöksen osallistumisestaan harjoituksiin. Mikäli perheessä on riskiryhmään kuuluvia, niin tämä tulee ottaa huomioon, kun pohditaan harjoituksiin osallistumista. Jokainen jäsen osallistuu seuran toimintaan omalla vastuullaan. Harjoituksiin ei pidä osallistua, jos kokee tartuntariskin itselleen tai perheelle liian suureksi.

Käsien pesu ja muu hygienia

Kädet pestään aina harjoituksiin tullessa, sieltä poistuttaessa, ja tarvittaessa myös harjoitusten aikana. Jos joudut yskimään tai aivastamaan, yski/aivasta kyynärpäähän, hihaan tai paperiliinaan. Jos on niistänyt nenän tai yskinyt/aivastanut paperiliinaan, se laitetaan ensi tilassa roskakoriin ja pestään kädet. Jos on yskinyt/aivastanut käsiin, kädet pestään välittömästi. Ohjaajilla on harjoituksissa mukana myös käsidesiä, jota käytetään aina tarvittaessa.

Liikuntapaikkojen hygieniaan ja siivoukseen kiinnitetäään erityistä huomiota. Pukuhuonetiloja, auloissa olevia naulakoita, penkkejä ym. jokainen käyttää omalla vastuulla. Suositeltavaa olisi, että harjoituksiin saavutaan ja poistutaan harjoitusasu valmiiksi päällä.

Jokaisella osallistujalla tulee olla oma juomapullo ja ne on pidettävä erillään toisistaan. Erityisesti lasten ja nuorten ryhmissä on tärkeää, että juomapullot on merkattu selkeästi lapsen nimellä. Juomapullon tulee olla valmiiksi kotona täytetty. Suosittelemme lisäksi aikuisten tunneilla myös oman jumppamaton pitämistä mukana. Mitään omia välineitä ei saa lainata kaverille. Yhteiset välineet ja telineet desinfioidaan käytön jälkeen. Tuntien lopussa on varattu aikaa välineiden puhdistamiselle.

Noudata aikatauluja

Harjoitusaikoja ja alkamisaikoja tulee noudattaa tarkasti. Pyritään välttämään ylimääräistä oleilua salien ulkopuolella ennen harjoitusten alkamista. Saleihin siirrytään ohjaajajohtoisesti treenien alkaessa, joten on tärkeää olla ajoissa paikalla kädet pestyinä ja oikeassa varustuksessa.  Harjoitukset voidaan lopettaa ryhmästä riippuen n. 5-10 min ennen suunniteltua lopetusaikaa, jotta käsienpesu ja poistuminen ehditään suorittamaan ennen seuraavaan ryhmän aloitusta. Huoltajat tai muut ylimääräiset henkilöt eivät saa tulla harjoitustiloihin ja saattoliikenne on pidettävä minimissä.

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. 

Seura suosittelee vahvasti yli 12-vuotiaille seuran toimintaan osallistuville kasvomaskin käyttöä. THL:n ohjeistuksen mukaan kasvomaski ei sovellu pienille lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 12 vuoden iästä alkaen. Näin ollen urheilutalolle ja koulujen liikuntasalien iltakäyttöön on saavuttava ja poistuttava maskeissa. Liikuntaharjoitteiden aikana ei maskeja tarvitse käyttää. Seuran lasten ja nuorten ryhmien ohjaajat käyttävät kasvomaskia myös harjoitusten aikana.

Perheliikunnan ja Perhegymin vanhempien on pidettävä kasvomaskia saapumis- ja poistumistilanteiden lisäksi myös koko harjoituksen ajan. Ilman maskia ei voi harjoituksiin osallistua. 

Huomioi turvavälit, vältä lähikontaktia

Harjoituksissa pyritään mahdollisuuksien mukaan välttämään lähikontaktia ja huomioimaan turvavälit myös pienten lasten kanssa.  Tarpeetonta fyysistä kosketusta on hyvä välttää (esimerkiksi kättely ja halaaminen, kun näet ystäviä jne.). Kontaktia otetaan vain niissä harjoituksen osissa, missä se on välttämätöntä (mm. liikkeissä avustaminen turvallisuussyistä). Hygienian tehostamisesta huolimatta pyritään harjoitukset viemään läpi laadusta, monipuolisuudesta ja vuorovaikutuksesta (esimerkiksi lapsen ja ohjaajan välillä) tinkimättä.

On tärkeää rajata lähikontaktien määrää ja helpottaa mahdollista altistuneiden jäljitystyötä.

Harjoituksiin ei saa tulla sairaana

Harjoituksiin ei saa tulla, jos on sairaana tai on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. 

Jos lapsellasi, sinulla tai perheenjäsenelläsi on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, kuten hengitystieoireita (kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys) tai ripuli ilman ilmeistä syytä, älä osallistu harjoituksiin.

Jos olet matkustanut ulkomaille, pidä omaehtoinen kahden viikon (14 vrk) karanteeni ennen kuin osallistut taas seuramme toimintaan.

Lisäksi seuran toimintaan ja harjoituksiin ei saa osallistua, jos
- on asetettu karanteeniin/ altistunut
- asetettu etäopetukseen altistumisepäilyn vuoksi
- joku perheenjäsenistä on asetettu karanteeniin tai etäopetuksessa altistumisepäilyn vuoksi

Mitä tehdä mahdollisen koronavirustartunnan tai oireiden ilmetessä

Tartuntatautitapauksessa mahdollisesti altistuneiden henkilöiden kontaktointi ja selvitystyön vastuu on paikallisella tartuntatautiviranomaisilla. Viranomaisten pyynnöstä seura antaa selvityksen mahdollisista altistuneista sekä heidän yhteystietonsa viranomaisten käyttöön. 

Mikäli seuran tunneille osallistuneella jäsenellä todetaan positiivinen koronavirustartunta, tulee altistuneet jäljittää ja asettaa karanteenin. Seuran vastuulla on tarvittaessa, aluehallintoviraston niin ohjeistaessa, tiedottaa jäsenistöään asiasta. Seuran on yhteydessä paikalliseen tartuntataudeista vastaavaan yksikköön lisäohjeiden saamiseksi.

Jos osallistujalla huomataan mitään sairauteen viittaavia oireita kesken harjoitusten, osallistuja ohjataan poistumaan tunnilta. Mikäli seuran tunneilla havaitaan koronavirusinfektioon sopivia oireita, osallistuja ohjataan poistumaan tunnilta ja hänen tulee hakeutua viiveettä koronavirustestiin. Alaikäisen kohdalla ohjaaja on heti huoltajaan yhteydessä ja huoltajan on tultava hakemaan lapsi välittömästi harjoituksista. On erityisen tärkeää, että huoltajat ovat tavoitettavissa puhelimitse aina harjoitusten ajan. Mikäli testeissä koronavirustartunta todetaan, tulee altistuneet jäljittää ja asettaa karanteeniin. Seuran vastuulla on tarvittaessa, aluehallintoviraston niin ohjeistaessa, tiedottaa jäsenistöään asiasta. Seuran on yhteydessä paikalliseen tartuntataudeista vastaavaan yksikköön lisäohjeiden saamiseksi. 

Mikäli jäsenenä huomaat seuran tunneilla itselläsi mitään sairauteen viittaavia tai koronavirusinfektioon sopivia oireita, poistu harjoituksista mahdollisemman pian. Ilmoita oireistasi ja mahdollisesta positiivisesta koronavirustartunnasta seuraan, jotta seurassa ollaan tietoisia tilanteesta ja altistuneet jäsenet voidaan tarvittaessa jäljittää ja asettaa karanteeniin.

Haluamme kaikki pysyä terveinä,
siksi ohjeiden noudattaminen on tärkeää ihan jokaisen kohdalla!
 

Jos sinulla on kysyttävää ohjeistuksesta tai ILsen toiminnasta koronaepidemian aikana,
voit tiedutella lisätietoja ohjaajilta ja seuran toimihenkilöiltä tai ottaa yhteyttä seuran toimistoon.

 

ILsen toimisto palvelee arkisin klo 9-17 sähköpostitse ja puhelimitse. 

Toimiston varsinaisia aukioloaikoja Urheilutalolla on vähennetty turvallisuussyistä. Pese kädet aulan wc-tiloissa tai käytä käsidesiä aina ennen toimistoon tuloa. Asiakkaita otetaan vastaan yksi kerrallaan, joten tarvittaessa odota vuoroasi aulassa turvavälit huomioiden. Tervetuloa, terveenä!